Share |

Sunday, February 27, 2011

Felting


Όταν η Εύη, η δημιουργός του δικτύου http://dimiourgw.ning.com/, μου ζήτησε να γράψω ένα post για το felting, ειλικρινά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα πολλά είναι αυτά που πρέπει να πει κανείς για να περιγράψει αυτή τη μέθοδο ή για την ακρίβεια τις δύο μεθόδους επεξεργασίας του ακατέργαστου μαλλιού για τη δημιουργία υφάσματος (κετσέ, όπως λέγαμε παλιότερα). Με λίγα λόγια, άλλο να το κάνεις, άλλο να στο δείχνουν από κοντά και άλλο να περιγράφεις λεκτικά την όλη τη διαδικασία. Αυτό το διαπίστωσα στην πορεία όταν, καθώς περνούσαν οι μέρες, άρχισα να δουλεύω στο μυαλό μου το κείμενο.

Σκέφτηκα την εναλλακτική ενός tutorial με φωτογραφίες, αλλά το απέρριψα σχεδόν αμέσως. Μια διαδικασία με διαρκή κίνηση, όπως το felting, δεν πιστεύω ότι αποδίδεται ολοκληρωμένα με φωτογραφίες. Το ιδανικό θα ήταν να έφτιαχνα ένα σχετικό βιντεάκι. Δυστυχώς όμως δεν έχω τη σχετική υποδομή. Θα προσπαθήσω πάντως να σας δώσω μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των δύο αυτών μεθόδων, του needle felting (με βελόνα) και του wet felting (με σαπουνόνερο). Πρώτα απ’ όλα, η καθεμιά είναι κατάλληλη για διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, και με τις δύο μεθόδους μπορούμε να φτιάξουμε καρφίτσες. Με διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα βέβαια. Όμως, για να φτιάξουμε τσάντες, θήκες για κινητά και οτιδήποτε απαιτεί αντοχή και σταθερότητα προτιμότερο είναι το wet felting.

Το needle felting γίνεται με τη χρήση ειδικής βελόνας. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη που βρίσκει κανείς στο εμπόριο είναι το νούμερο 36, το 38 και το 40. Έχω χρησιμοποιήσει και τα τρία, αν και συνήθως χρησιμοποιώ το 38, καθώς δε διαπίστωσα μεγάλη διαφορά στη χρήση τους. Το 40 υποτίθεται ότι είναι προτιμότερο για λεπτοδουλειές και πιο φίνο μαλλί, το 36 για τις… χοντροδουλειές και το 38 μια ενδιάμεση κατάσταση.

Οι βελόνες αυτές έχουν ειδικές εγκοπές που βοηθούν στη «συγκόλληση» των ινών του μαλλιού σε μια συμπαγή μάζα. Και έχουν και μια εξαιρετικά μυτερή άκρη! Άουτς! Μόλις θυμήθηκα πόσες φορές έχω τσιμπηθεί και ξαναπόνεσα! LOL! Εντάξει, δεν είναι και τόσο τραγικό, αλλά και πονάει και αργεί να περάσει το τσίμπημα. Καμία σχέση με τις κλασσικές βελόνες. Επομένως ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ! Ως βάση για να δουλέψουμε με τη βελόνα χρησιμοποιούμε ειδικά σφουγγάρια. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα απλό μεγάλο σφουγγάρι, αλλά θα λακουβιάσει γρήγορα από την πίεση της βελόνας και του μαλλιού και θα αρχίσει να μαδάει. Στο εμπόριο υπάρχουν σφουγγάρια που μοιάζουν κάπως με το υλικό που γεμίζουμε τα μαξιλάρια. Όχι αυτό που μοιάζει με μαλλί ή βαμβάκι (βάτα νομίζω λέγεται). Το άλλο που είναι ενιαίο κομμάτι, αφρώδες πλαστικό πρέπει να είναι ή κάτι τέτοιο. 

Επίσης, στο εμπόριο θα βρείτε βούρτσες που χρησιμοποιούνται αντί για σφουγγάρια (δεν έχω χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο, επομένως δεν έχω άποψη), λαβές για μία βελόνα που επίσης δεν έχω χρησιμοποιήσει, καθώς και διαφόρων ειδών εργαλεία με πολλές βελόνες για πιο γρήγορο felting σε μεγάλες επιφάνειες. Έχω ένα τέτοιο, απλό, ξύλινο, αλλά δεν το πολυχρησιμοποιώ γιατί σπάνια δουλεύω σε μεγάλες επιφάνειες. Πάντως είναι πολύ βολικό και σίγουρα πιο γρήγορο από το να δουλεύεις με μία μόνο βελόνα.

Η βελόνα θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο γίνεται πιο κάθετα πάνω στο σφουγγάρι και το μαλλί μας ώστε να σπάσει… μια ώρα αργότερα! Γιατί αργά ή γρήγορα το σίγουρο είναι ότι θα σπάσει! Δυστυχώς σπάνε πολύ εύκολα! Παίρνουμε λοιπόν μια ποσότητα μαλλιού, ανάλογη με το τι θέλουμε να φτιάξουμε και αρχίζουμε να τσιμπάμε το μαλλί με τη βελόνα. Εκατοντάδες τσιμπήματα! Μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν όποιος θέλει να πειραματιστεί με το needle felting στην αρχή να χρησιμοποιήσει ως βάση ένα φύλλο απλής τσόχας, από αυτήν που βρίσκουμε στα βιβλιοπωλεία. Δεν είναι απαραίτητο αλλά θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο έτσι.

Βρήκα ένα βιντεάκι που θα σας δώσει μια ιδέα τού τι σημαίνει needle felting. Με εικόνα πλέον και όχι με λόγια. Πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει. Οι μη αγγλόφωνοι ας με συγχωρήσουν, αλλά δε βρήκα αντίστοιχο υλικό στα ελληνικά. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά εδώ:


Το wet felting είναι εντελώς διαφορετικό. Ευτυχώς εδώ ήμουν πιο τυχερή. Το βιντεάκι που ανακάλυψα είναι σαφώς πιο διαφωτιστικό από το προηγούμενο.


Έχουμε και λέμε λοιπόν. Χρειαζόμαστε: μαλλί, ζεστό νερό (όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο, αλλά εξαρτάται από το πόσο ζεστό το αντέχει ο καθένας), πράσινο σαπούνι ή υγρό για τα πιάτα (αν χρησιμοποιήσετε υγρό για τα πιάτα, ρίξτε πολυυυύ λίγο, δεν θέλουμε να πνιγούμε στον αφρό!), πλαστικό με φυσαλίδες, τούλι και μια πετσέτα.

Απλώνουμε στο τραπέζι μας την πετσέτα και το πλαστικό. Το πλαστικό θα βοηθήσει στη συμπίληση (το felting στα ελληνικά!) του μαλλιού λόγω των εξογκωμάτων που έχει. Το ίδιο ισχύει για το τούλι. Θα συγκρατήσει το μαλλί εκεί που το θέλουμε και θα βοηθήσει στο «δέσιμο». Το εργαλείο που χρησιμοποιεί στη συνέχεια η κοπέλα στο βίντεο δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε απλά να ξεχωρίσετε τούφες μαλλιού με το χέρι. Και κάτι πολύ σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω ώς τώρα: το μαλλί για felting δεν το κόβουμε ποτέ με ψαλίδι! Μόνο με το χέρι. Το ανοίγουμε λιγάκι και τραβάμε την ποσότητα που θέλουμε.

Για να έχουμε ένα ομοιόμορφο, αρκετά παχύ στρώμα τσόχας, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4-5 στρώσεις μαλλιού. Μία οριζόντια, μία κάθετα, μία τρίτη ξανά οριζόντια και πάει λέγοντας. Όσο περισσότερο μαλλί τόσο πιο παχύ θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, η τσόχα μας. Δε χρειάζεται οι στρώσεις να αποτελούνται από ενιαίο κομμάτι μαλλιού. Ίσα ίσα που είναι προτιμότερο να προσθέτουμε τούφες τούφες μαλλί στην επιφάνειά μας.

Αφού τελειώσουμε με το στρώσιμο του μαλλιού φτιάχνουμε το σαπουνόνερο. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, όσο πιο ζεστό αντέχετε. Ρίξτε μέσα ένα κομματάκι πράσινο σαπούνι ή ελάχιστο υγρό πιάτων και ανακατέψτε να διαλυθούν στο νερό. Ρίξτε το καυτό νερό με προσοχή πάνω στο μαλλί. Λίγο κάθε φορά για να μη φύγει το μαλλί από τη θέση του. Βρέξτε καλά το μαλλί και αρχίστε με απαλές κινήσεις να το τρίβετε με το τούλι πάνω στο πλαστικό. Όσο τρίβετε αυτό θα αρχίσει να ενώνεται και να «δένει». Μετά τυλίξτε τα όλα μαζί (πλαστικό, μαλλί, τούλι) και αρχίστε να… ανοίγετε φύλλο! Μπρος-πίσω ξανά και ξανά. Μετά από λίγη ώρα ανοίξτε με προσοχή το ρολό για να δείτε αν έχει γίνει η τσόχα σας. Αν χρειαστεί, ρίξτε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Όταν δέσει η τσόχα, ρίξτε πάνω στην επιφάνειά της πρώτα κρύο, μετά ζεστό και μετά ξανά κρύο νερό. Ή και το αντίστροφο. Η εναλλαγή κρύου-ζεστού νερού βοηθάει να δέσει ακόμα καλύτερα το μαλλί.

Το αφήνετε να στεγνώσει και έχετε στα χέρια σας ένα κομμάτι χειροποίητης τσόχας. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά χρώματα, αλλά να ξέρετε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να το ελέγξουμε 100%. Καθώς τρίβεται το μαλλί, μετακινείται από μόνο του και επομένως κάνει… του κεφαλιού του! Όμως, προσωπικά μου αρέσει πολύ αυτό!

Αυτά λοιπόν προς το παρόν από μένα. Όποια απορία, ερώτηση ή παρατήρηση ευπρόσδεκτη! ;)

Υ.Γ. Το κείμενό μου αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011 στο http://dimiourgw.ning.com/. Αναδημοσιεύεται εδώ με τις αναγκαίες μικρές προσαρμογές. 

No comments:

Post a Comment

Active Search Results free web site traffic and promotion BlogCatalog Craft eLinks Directory Paperblog Who Is Best: Best Internet Search Engine Your Arts N Crafts Directory Arts and Crafts Directory. We are listed under Mixed Media Jewelry category CraftPOP.com Arts and Crafts Links Directory The Craft Directory - Arts and Crafts Search Directory AllCrafts.net - Free Crafts Network